Valokuitukaapelin rakentaminen Kainastolle

Valokaapeliyhteyden rakentamiselle Kainastolla on nyt suuremmat mahdollisuudet toteutua. Lounea on saanut Traficomilta päätöksen tuesta myös Kainaston alueelle valokaapelin rakentamiseen.

Toinen tärkeä rakentamiseen vaikuttava tekijä on Elenian Verkot Oy:n sähköverkon kaapelointisuunnitelmat Tenkkulatien Mäntysaarentien ja Varesvuon suuntaan Västilänkujaa Nurmiseen saakka Varesvuontietä Siikalan kohtaan saakka. Näillä alueilla maakaapeloidaan sähkön runkoverkon lisäksi myös kiinteistöihin menevät liittymisjohdot, jos ne nyt on ilmakaapelissa. Nämä suunnitelmat on saatettu tiedoksi Lounealle ja JNT:lle. Yhteisrakentaminen säästää kaivamiskustannuksia 30-40%. Kaivuutyöt sähköverko osalta käynnistyy maaliskuulla, urakoitsijana Veljekset Hemming Oy.

Traficomin päätöstä 65% tuesta Lounealle runkoverkon rakentamiseen myös Kainastolle. Tuki yltää lähinnä valtatien varressa Perälän asuntoalueen kohtaan saakka. Lounea rakentaa tälle alueelle valokaapeliverkon, mikäli 30-40% kiinteistöistä tekee sopimuksen tai ilmaisee selkeästi kiinnostuksen. Lounea on valmis harkinnan mukaan rakentamaan samalla hinnalla myös tuen ulkopuolella olevia alueita, mikäli riittävä määrä liittyjiä löytyy. Operaattorin haettavana on Ruokaviraston kyläverkkohanketukea Traficomin alueen ulkopuolisiin kohteisiin. Haku tammikuun loppuun mennessä. Näiden kohteiden liittymien toteutumista edistää, jos liittyjä esim. kaivaa kaapeliojaa omalla kustannuksellaan.

Liittymismaksu on 1490€ ja nettiyhteys 24,90€/kk (250/250Mbit/s hinta 5v. ajan sama). Liittymismaksuun voi jakaa 36kk tai pidemmällekin ajalle.

Alueen lopullisen rakentamispäätöksen tekemiseen tarvitaan liittyjiltä päätökset tämän vuoden aikana, joten nyt kannattaa olla asialla. Ei kannata miettiä, että yltääkö verkko omaan kiinteistöön saakka tai miten kaapelointi toteutetaan. Sen ratkaisee verkon suunnittelu. Lounea vastaa tarvittavista tien tai radan alituksista. Lounean nettisivujen kautta voi tehdä tilauksen tai jos on tuen ulkopuolisella alueella voi sivujen kautta ilmaista kiinnostuksen valokuituun.

Kainaston kylän sivuille voi ilmoittaa kiinnostuksensa tai laittaa kommentteja ja kysymyksiä.

Valokaapeli nostaa kiinteistön arvoa. Valokaapeli on jo rakennettu Kitinojalle, Asemanseudulle ja rakentaminen alkaa Hanhikoskella ja Untamalassa. Olisi hyvä, että myös Kainastolle saataisiin verkko. Nyt on sen aika ja hyvä tilaisuus.

Kannattaako valokuitu? Tässä sen tuomat hyödyt:
  • Saat tietoliikenteen ja tv-palvelut sujuvasti yhtä yhteyttä pitkin
  • Sinulla on aina käytössä vakaa ja turvallinen verkko
  • Yhteys on nopea, luotettava ja toimii ilman häiriöitä riippumatta säästä
  • Kaikki kodin tai toimiston käyttäjät pystyvät käyttämään laitteitaan ilman häiriöitä samaan aikaan
  • Suurten tiedostojen, kuten video- ja kuvamateriaalin jakaminen onnistuu ilman viiveitä
  • Puhelut ja videopuhelut sujuvat ilman yhteyden pätkimistä
  • Käytössäsi on lähes rajaton tiedonsiirtokapasiteetti
  • Valokuitu on suora väyläsi nettiin, jota sinun ei tarvitse jakaa muiden kanssa (kuten 4G- tai 5G-yhteyksissä)
  • Pitkäaikainen sijoitus, jolla varmistat luotettavan ja nopean verkkoyhteyden vuosiksi eteenpäin
Kyselylomake